Bekkentherapie

Met bekkentherapie behandelen wij klachten rond uw bekkengebied. Ook mannen met bekkenklachten kunnen wij behandelen. Voor vrouwen geldt dat de therapie ook kan helpen bij bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap.

Bekkenbodemklachten en behandeling

Bekkentherapie wordt ook wel bekkenfysiotherapie of bekkenbodemfysiotherapie genoemd en is speciaal gericht op het behandelen van de volgende klachten:

 • U verliest ongewild urine en/of ontlasting (incontinentie).
 • U kunt uw aandrang om te plassen of te ontlasten niet onderdrukken.
 • U kunt uw ontlasting moeilijk kwijt.
 • Uw blaas, baarmoeder of darmen zijn verzakt.
 • U ervaart functiestoornissen van de bekkenbodem als gevolg van een operatie. Bijvoorbeeld na gynaecologische of prostaatoperaties.
 • U heeft pijnklachten in uw onderbuik, stuitje of bekkenbodem.
 • U heeft pijn bij geslachtsgemeenschap die samenhangt met de bekkenbodem.

Door de behandeling wordt u zich bewust van het aan- en ontspannen van uw bekkenbodemspieren. Hierdoor voelt u wanneer u bijvoorbeeld onnodig perst of juist de bekkenbodem actief ondersteunt. U krijgt hiervoor oefeningen van onze fysiotherapeut.

De behandeling van bekkenbodemklachten kunnen de volgende resultaten opleveren, afhankelijk van uw klacht en situatie:

 • Met de oefeningen versterkt u uw bekkenbodemspieren. Deze spieren kunnen zo beter de druk opvangen die bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaan.
 • De oefeningen versterken het afsluitmechanisme van uw blaas. Hierdoor verliest u minder snel ongewild urine.
 • Een verzakking kan niet ongedaan gemaakt worden, maar de klachten ervan kunt u met bekkenbodemoefeningen wel verminderen.
 • Bekkenbodemoefeningen kunnen een goede voorbereiding zijn voor een eventuele operatie.
 • Bij een bekkenbodem die te gespannen is, leert u hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen.
 • Na een behandeling aan of rond uw prostaat, kan oefentherapie helpen om uw urine beter op te houden.

Bekkenklachten bij zwangerschap

Als u tijdens of na uw zwangerschap klachten heeft in uw bekken, kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze praktijk. U heeft hiervoor geen verwijzing van uw verloskundige of huisarts nodig. Dit heet directe toegankelijkheid fysiotherapie.

Klachten tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap pijnklachten in het bekkengebied. Deze klachten kunnen dan steeds erger worden. Veel vrouwen vragen zich af of ze bekkeninstabiliteit hebben.

Bekkeninstabiliteit is in principe een natuurlijk proces tijdens de zwangerschap. In deze periode verandert de stugheid van het bindweefsel, zodat de geboorte van uw kind makkelijker wordt. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan samen met u onderzoeken in hoeverre de bekkeninstabiliteit zorgt voor overmatige klachten. Naast de klachten van bekkeninstabiliteit, kunnen er tijdens de zwangerschap ook andere pijnklachten van het bekken of de lage rug ontstaan. 

U krijgt een behandeling aangeboden die is afgestemd op de resultaten van het onderzoek naar uw klachten. De fysiotherapeut geeft u advies over de manier waarop u uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren, u krijgt oefeningen die gericht zijn op uw situatie en indien nodig een massage van de aangedane spieren.

Klachten na de zwangerschap

Het kan voorkomen dat de pijnklachten in uw bekken na uw zwangerschap niet overgaan. Ook kunnen na de bevalling voor het eerst klachten in uw bekken optreden. Het kan hierbij gaan om pijnklachten in uw buik of bekkenbodem, klachten van bekkeninstabiliteit (bijvoorbeeld na een zware bevalling) of incontinentieklachten.

Onze fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten, kan in deze gevallen goed beoordelen of uw klachten horen bij een normaal herstelpatroon of dat er meer aan de hand is.

Als uw lichaam minder snel herstelt van de bevalling dan u had verwacht, kan onze fysiotherapeut u oefeningen geven waarmee u een sneller herstel bevordert. Dit zijn oefeningen voor uw buik- en/of bekkenbodemspieren die u thuis kunt doen. Daarnaast kan het ook nodig zijn om intensiever te oefenen met gebruik van fitnessapparaten.

Naast oefentherapie kan soms manuele therapie of massage een onderdeel zijn in de behandeling van bekkeninstabiliteit of van pijnklachten rond uw bekken. Uiteindelijk kunnen we u een goed advies over sporthervatting na een bevalling geven, dat past bij uw situatie.

Locatie Albertlaan

Albertlaan 16
8072 CJ Nunspeet
0341 - 257406

Locatie Zorgplein De Enk

Stationsplein 18
8071 CH Nunspeet
0341 - 254444

FysioFitness-vestiging

Movifit
Bergakkerweg 14
8071 CE Nunspeet