Bekken­therapie

Fysiotherapie Hup & Boterenbrood is gespecialiseerd in bekkentherapie. Bekkentherapie is het fysiotherapeutisch onderzoek en de behandeling van klachten in het bekkengebied. Klachten in het bekkengebied gaat vaak gepaard met pijn in de lage rug in combinatie met klachten in de heupregio of bekkenbodemgebied en/of in combinatie met bekkeninstabiliteit.
Instabiliteitsklachten rond het bekken kan verschillende oorzaken hebben. De klachten komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Bekkeninstabiliteit rond een zwangerschap wordt ook wel aangeduid met de term PPPP (Peripartum Pelvic Pain).

bekkentherapie

Bekkentherapie bij zwangerschap

Klachten tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap pijnklachten in het bekkengebied. Deze klachten kunnen gedurende uw zwangerschap steeds erger worden. Veel vrouwen vragen zich af of ze bekkeninstabiliteit hebben.

Klachten van het bekken kunnen al vroeg in uw zwangerschap ontstaan. De hormonale veranderingen zijn immers direct aanwezig. Juist dan is het zinvol om te kijken wat de oorzaak van deze klachten is en om te weten wat goed voor u is.

Bekkeninstabiliteit is in principe een natuurlijk proces tijdens de zwangerschap. In deze periode verandert de stugheid van het bindweefsel, zodat de geboorte van uw kind makkelijker wordt.

Naast de klachten van bekkeninstabiliteit, kunnen er tijdens de zwangerschap ook andere pijnklachten van het bekken of de lage rug ontstaan. Ook komt het regelmatig voor dat er incontinentieklachten ontstaan tijdens een zwangerschap. In dat geval wordt bekkentherapie aangevuld met bekkenbodemtherapie.

Wat kan fysiotherapie Hup & Boterenbrood voor u betekenen?

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan samen met u onderzoeken in hoeverre de bekkeninstabiliteit zorgt voor overmatige klachten. Aan de hand van een intake en een onderzoek worden uw klachten volledig in kaart gebracht. U krijgt een behandeling aangeboden die is afgestemd op uw specifieke klachten. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut geeft u advies over de manier waarop u uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren, u krijgt oefeningen die gericht zijn op uw persoonlijke situatie en indien nodig een massage van de aangedane spieren. Ook krijgt u advies of het dragen van een bekkenband een optie voor u is.

Naast informatie en oefeningen tijdens de zwangerschap krijgt u advies en oefeningen voor in het kraambed en de periode na de bevalling. Daarnaast wordt er gesproken over het voorkomen van klachten bij een volgende zwangerschap.

Klachten na de zwangerschap

Het kan voorkomen dat de pijnklachten in uw bekken na uw zwangerschap niet overgaan. Ook kunnen na de bevalling voor het eerst klachten in uw bekken optreden. Het kan hierbij gaan om pijnklachten in uw buik of bekkenbodem, klachten van bekkeninstabiliteit (bijvoorbeeld na een zware bevalling) of incontinentieklachten.

Onze fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten kan in deze gevallen goed beoordelen of uw klachten horen bij een normaal herstelpatroon of dat er meer aan de hand is.

Als uw lichaam minder snel herstelt van de bevalling dan u had verwacht, kan onze fysiotherapeut u oefeningen geven waarmee u een sneller herstel bevordert. Dit zijn oefeningen voor uw buik- en/of bekkenbodemspieren die u thuis kunt doen. Daarnaast kan het nodig zijn om intensiever te oefenen met gebruik van fitnessapparaten onder begeleiding van onze deskundige therapeut. 

Naast oefentherapie kan soms manuele therapie een onderdeel zijn van de behandeling van bekkeninstabiliteit of van pijnklachten rond uw bekken.

Gecertificeerde en deskundige therapeuten

Bij Fysiotherapie Hup & Boterenbrood is Anita Wessels onze gecertificeerde fysiotherapeut voor bekkenklachten. Zij heeft een schat aan kennis en ervaring met betrekking tot het onderzoek en de behandeling van bekkenklachten. Hierdoor stelt ze sneller de juiste diagnose en krijgt u de juiste behandeling.

Direct een afspraak maken

Als u tijdens of na uw zwangerschap bekkenklachten heeft kunt u direct een afspraak bij ons maken. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw verloskundige of huisarts nodig. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. De behandelingen worden veelal vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Locatie De Binnenhof

Colijnstraat 38
8072 AW Nunspeet
0341 - 257406

Locatie Zorgplein De Enk

Stationsplein 18
8071 CH Nunspeet
0341 - 254444

FysioFitness-vestiging

Movifit
Bergakkerweg 14
8071 CE Nunspeet