Balans- en even­wichts­klachten

Het evenwichtsorgaan kan op verschillende manieren beschadigd zijn. Bijvoorbeeld door een ontsteking van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis) of door bijwerkingen van bepaalde medicatie. Fysiotherapie in de vorm van oefentherapie kan herstelmechanismen stimuleren. Op deze manier leert u om te gaan met balansklachten en uw evenwichtsklachten zijn hierdoor beter beheersbaar.  

Naast beschadigingen van het evenwichtsorgaan zijn er nog meer factoren die balans- en evenwichtsklachten geven. Denk daarbij aan krachtverlies bij het ouder worden, zenuwbeschadigingen in bijvoorbeeld uw benen of artrose/slijtage van knie of heup. Ook op dit gebied kunnen we bij Fysiotherapie Hup & Boterenbrood u een helpende hand bieden. Dit doen we met behulp van oefeningen waarbij  compensatiemechanismen in werking worden gezet en waarbij u weer meer kracht en coördinatie krijgt.

Balansoefeningen

Een onderdeel van de vestibulaire revalidatie kunnen balansoefeningen zijn. Dit zijn oefeningen die in stand uitgevoerd worden of loopoefeningen in verschillende vormen. De fysiotherapie richt zich op klachten die te maken hebben met evenwicht in relatie tot het evenwichtsorgaan. 
Vaak gaat het hierbij om klachten van duizeligheid of balansproblemen. Door de vaak hevige klachten kunt u de neiging hebben om steeds minder te willen bewegen uit angst voor vallen of angst om duizelig te worden. De behandeling wordt helemaal ingezet op uw persoonlijke situatie en uw specifieke klachten. De therapie kan bestaan uit de volgende onderdelen:

Cawthorne en Cooksey oefeningen

Dit zijn oefeningen die bestaan uit oog-, hoofd en rompbewegingen. Door de oefeningen ervaart u duizeligheid. Uiteindelijk went uw lichaam weer aan bepaalde bewegingen en krijgt u uiteindelijk minder klachten. 

Blikstabilisatie-oefeningen

Dit zijn oefeningen waarbij hoofdbewegingen gemaakt worden en uw ogen gericht zijn op een vast voorwerp.

Balanstraining

Dit zijn allerlei loop- en evenwichtsoefeningen. De oefeningen worden afgesteld op uw specifieke klachten en uw persoonlijke situatie.

Direct een afspraak maken

Als u duizeligheidsklachten heeft kunt u direct een afspraak bij ons maken. U heeft hiervoor geen verwijsbrief van uw huisarts nodig. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. De behandelingen worden veelal vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Locatie De Binnenhof

Colijnstraat 38
8072 AW Nunspeet
0341 - 257406

Locatie Zorgplein De Enk

Stationsplein 18
8071 CH Nunspeet
0341 - 254444

FysioFitness-vestiging

Movifit
Bergakkerweg 14
8071 CE Nunspeet