Begrippenlijst

Hier vindt u een lijst waarin we enkele veelvoorkomende begrippen in de fysiotherapie hebben uitgelegd. Klik op een begrip op de uitleg ervan te lezen.

Begrippen

Achillespeesruptuur

Achillespeesruptuur is een gescheurde achillespees. Dit ontstaat vaak na een snelle en plotselinge spieractie. Een achillespeesruptuur komt vaak voor bij mannelijke dertigers die regelmatig een sport beoefenen en waarvan de pees verzwakt is of niet stevig genoeg is aangelegd. Een achillespeesruptuur veroorzaakt een hevige pijn achter op de kuit of enkel, waarna het bijna onmogelijk is om te lopen. Lees meer op de pagina Achillespeesklachten.

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)

Amyotrofische Lateraal Sclerose staat bekend als ALS. Dit is een aandoening waarbij de zenuwcellen die de spieren aansturen worden aangetast. Hierdoor vallen steeds meer spierfuncties uit, in verschillende delen van het lichaam. Op den duur worden alle spieren aangetast, behalve het hart. ALS tast het verstand en de zintuigen niet aan en door ALS wordt iemand meestal niet incontinent. Het is niet te zeggen hoe snel iemand achteruit gaat, want dit kan per persoon verschillen. Uiteindelijk leidt ALS tot de dood. ALS begint vaak in de levenscategorie tussen 45 en 60 jaar en de oorzaak ervan is nog niet bekend.

Artritis

Artritis is een ontsteking van een gewricht. Dit kan worden veroorzaakt door een reumatische aandoening, een verwonding of een bacteriële infectie. Iemand die artritis heeft, ervaart hevige pijn als het gewricht wordt aangeraakt of als er druk op ontstaat. De huid rond het gewricht kan ook rood worden en warm aanvoelen. Als gevolg van artritis kan het kraakbeen rond het gewricht beschadigd raken. Artritis is niet hetzelfde als artrose, want dat is pijn als gevolg van slijtage. Lees meer op de pagina Reuma.

Artrose

Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen, dat ontstaat door slijtage. Het wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Door deze slijtage wordt het kraakbeen minder dik, zodat het minder schokken kan opvangen. Dit veroorzaakt pijn tijdens het bewegen en een stijf of stram gevoel. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening en het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose alleen maar toeneemt, als gevolg van overgewicht. Lees meer op de pagina Reuma.

Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Een astma-aanval kan bijvoorbeeld in de volgende gevallen optreden:

  • Bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor iemand allergisch is;
  • Bij een verkoudheid;
  • Na een zware inspanning.

Iemand met een astmatische aanval voelt een ontsteking en een vernauwing van de luchtwegen. Hij wordt hierdoor prikkelbaarder, produceert meer slijm, voelt zich benauwd, moet veel hoesten, heeft een piepende ademhaling en is kortademig. De ernst van de klachten verschilt per persoon en kan variëren van licht tot levensbedreigend.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie of bekkentherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gehad en richt zich op het behandelen van klachten in het buik-, bekken-, en lage-ruggebied van vrouwen en mannen. Veel klachten bij het plassen, ontlasten en vrijen kunnen met bekkenfysiotherapie verholpen of verminderd worden. Bekijk de pagina Bekkentherapie voor meer informatie.

Bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat is het systeem dat ervoor zorgt dat wij ons kunnen voortbewegen. Het bewegingsapparaat is onder te verdelen in:

  1. Het passieve bewegingsapparaat, dat bestaat uit het skelet en de bindweefselkapsels. Deze bieden steun en maken bewegingen mogelijk door middel van gewrichten.
  2. Het actieve bewegingsapparaat, dat bestaat uit de skeletspieren. Deze veroorzaken beweging door samen te trekken.

Botontkalking (osteoporose)

Botontkalking of osteoporose is een aandoening waarbij de botten brozer worden. Dit komt doordat het lichaam na verloop van tijd meer bot gaat afbreken dan dat er wordt aangemaakt. Het komt vooral voor op latere leeftijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Door botontkalking worden de botten minder sterk en is er meer risico op botbreuken. Deze breuken ontstaan vooral in de wervelkolom, heup, pols, bovenarm en het bekken.

Carpale-tunnelsyndroom

Het carpale-tunnelsyndroom is een aandoening waarbij klachten ontstaan door beknelling van de zenuw in de carpale tunnel. Deze carpale tunnel bevindt zich in de buurt van de pols, aan de binnenkant van de hand. Het is een klein gebied aan de kant van de handpalm, dat is afgesloten door een dunne elastische band. Als de ruimte in deze carpale tunnel kleiner wordt, raakt de mediale zenuw bekneld. Dit kan een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers veroorzaken.

Cerebro Vasculair Accident (CVA)

Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een beroerte. Een CVA of beroerte treedt op als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken wordt. Het is daarmee een belangrijke doodsoorzaak en het veroorzaakt ook vaak invaliditeit. Er kan sprake zijn van een hersenbloeding, een herseninfarct of een TIA (tijdelijke of voorbijgaande beroerte).

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Chronic Obstructive Pulmonary Disease staat bekend als COPD. In het Nederlands betekent het een chronische obstructieve longziekte. Dit houdt in dat er voortdurend een verstopping is in de longen. COPD is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger stonden deze aandoeningen, samen met astma, bekend als CARA, maar deze term wordt niet meer gebruikt. Lees meer op de pagina COPD.

Dynamic hip screw (DHS)

Een dynamic hip screw of DHS is een schroef die via een operatie wordt geplaatst bij bepaalde heupfracturen. De DHS bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn:

  1. Een stevige schroef die vanaf de zijkant van de heup wordt ingebracht;
  2. Een plaatje dat aan het dijbeen wordt vastgemaakt.

De voordelen van een dynamic hip screw zijn dat de heup in alle richtingen kan buigen en dat er weinig gevaar voor ontwrichting is, zoals bij een totale heupprothese. Het nadeel van een DHS is dat het niet volledig mag worden belast, waardoor het herstel langer duurt. De dynamic hip screw wordt alleen aangebracht bij fracturen waarbij het dijbeen breekt op het brede deel, vlak voor de dijbeenhals.

Dit is het geval bij:

  • dijbeenhalsbreuk (collumfractuur),
  • breuken door verdikkingen (pertrochantere fracturen),
  • breuken direct onder de verdikkingen (subtrochantere fracturen).

Een DHS wordt in principe alleen geplaatst bij ouderen, tenzij het om een dijbeenhalsbreuk gaat. Dan wordt de dynamic hip screw ook bij kinderen aangebracht. Lees ook de pagina Heupklachten.

Enkeldistorsie

Er is sprake van een enkeldistorsie als de voet omslaat en daarbij de gewrichtsbanden rond de enkel uitrekken of scheuren. Bij lichte distorsies zijn de banden verrekt en bij zware distorsies zijn ze verscheurd. Het komt niet vaak voor dat de banden volledig zijn gescheurd. Enkeldistorsie wordt ook wel een verstuikte of verzwikte enkel genoemd en is een veelvoorkomende blessure. Het komt vooral voor bij balsporten en sporten waarbij mensen springen. Bij die sporten is de kans dat de enkelband scheurt het grootst. Zie ook de pagina Enkelklachten.

Fysiotherapie

Fysiotherapie of kinesitherapie valt onder de paramedische zorg en houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Het is een beschermd beroep. Dit betekent dat iemand zich pas fysiotherapeut mag noemen nadat hij HBO Fysiotherapie heeft gestudeerd en een BIG-registratie heeft.

De fysiotherapiebehandeling houdt in dat de fysiotherapeut patiënten helpt om de beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen, vaak met behulp van oefeningen. De patiënt is echter altijd zelf verantwoordelijk voor de eigen genezing. Sinds 1 januari 2006 kan iedereen zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. Dit heet directe toegankelijkheid fysiotherapie. Meer informatie over fysiotherapie en de fysiotherapeut vindt u op de pagina Fysiotherapie.

Haptotherapie

Haptotherapie is een therapie waarbij de therapeut vooral naar de mens kijkt. De patiënt wordt gecoacht, zodat hij zich (weer) kan openen voor zijn gevoelsleven en dat van anderen. Met haptotherapie streeft de therapeut naar het op gang brengen of herstellen van de vanzelfsprekende bevestigende wisselwerking tussen het individu en zijn omgeving.

Heupartrose

Bij heupartrose is het kraakbeen in de gewrichten van de heup versleten en beschadigd. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar de oorzaak is moeilijk te achterhalen. Dit komt doordat de klachten vaak pas op latere leeftijd beginnen, maar de slijtage dan al 10 tot 20 jaar aan de gang is. De artrose is nauwelijks te genezen en vaak wordt via een operatie een totale heupprothese (een nieuwe heup) geplaatst.

Hernia Nuclei Pulposi (HNP)

Hernia Nuclei Pulposi (HNP) wordt ook wel rughernia of hernia van de tussenwervelschijf genoemd. Het is een aandoening van de rug, waarbij de tussenwervelschijf bol staat. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken, wat ernstige pijn of uitval van de zenuw kan veroorzaken. Als gevolg hiervan kunt u een ‘doof’ gevoel krijgen of spierfunctie verliezen, waardoor u bijvoorbeeld uw voet niet meer naar uw scheen toe kan trekken.

Incontinentie

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine en/of ontlasting. Het is geen ziekte, maar wel een vervelend probleem dat kan leiden tot hygiënische en sociale problemen. Bij incontinentie functioneren de urinewegen of het darmkanaal niet goed. Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland incontinent zijn, maar volgens de meeste schattingen zijn het er ongeveer 600.000 tot 700.000 mensen.

Lage-rugklachten

Lage-rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Mensen met lage-rugpijn hebben pijn onder in de rug, dat kan uitstralen naar de bil of het been. Zij ervaren vaak pijn bij lang staan of zitten, maar ook bij beweging. Lage-rugpijn komt veel voor: 80% van de mensen heeft wel eens last van de rug. Sommige mensen hebben dit eenmalig, maar bij anderen komt het regelmatig terug. Dit betekent echter niet dat het direct ernstig is. Lees ook de pagina Rugklachten.

Musculoskeletale revalidatie

Musculoskeletale revalidatie is het herstel van klachten met de spieren (musculo) en de botten en gewrichten (skeletale). Dit is een specialisatie, waarbij soms nog onderscheid wordt gemaakt tussen een manueel therapeut en een (sport)fysiotherapeut of (sport)kinesitherapeut.

Locatie Albertlaan

Albertlaan 16
8072 CJ Nunspeet
Telefoon: 0341 - 257406

Locatie Zorgplein De Enk

Stationsplein 18
8071 CH Nunspeet
Telefoon: 0341 - 254444

FysioFitness-vestiging

Movifit
Bergakkerweg 14
8071 CE Nunspeet